Evliya Çelebi'nin takip ettiği rotayı 21. Yüzyılda takip eden bir seyyah gittiği şehirlere tıpkı Evliya Çelebi gibi bakıyor, büyük seyyahın anlattığı ayrıntıları günümüzde de yaşatmaya çalışıyor.

Evliya Çelebi

Evliya Çelebi’nin 15. bölümünde Seyahatname'deki notlar eşliğinde Avrupa'nın en eski şehirlerinden biri ve Arnavutluk'un kültür merkezi olan İşkodra'yı geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 14. bölümünde Seyahatname'de övgüyle bahsedilen ve adı "mutlak güç sahibi yönetici" anlamına gelen Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı görmeye gidiyoruz.

Evliya Çelebi’nin 13. bölümünde seyyahın "27 yıl boyunca dünya üzerinde sürekli dolaştım ve gördüğüm binlerce mimari eser arasında böylesine muhteşem ve benzersiz bir köprüye hiç rastlamadım" dediği Mostar'ı geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 12. bölümünde "Bu şehrin güzelliklerini dilimiz yettiğince anlatmaya kalksak laf uzar, seyahatimize mani olur" denilen Trablusşam'ı ve Beyrut'taki Baaelbek'i ziyaret ediyoruz.

Evliya Çelebi’nin 11. bölümünde seyyahın "Hiçbir yerde bu kadar güzel insan yapısı bir kale görmedim" dediği On İki Adalar'ın en büyüğü Rodos'u geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 10. bölümünde "Rüzgarlardan ve dalgalardan korunan çok güzel ve büyük bir liman" olarak betimlenen Karadağ'ın liman şehri Kotor'u geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 9. bölümünde "Kral Nemrut'un, Allah'ın peygamberi İbrahim'i ateşe attığı ve Allah'ın emriyle alevlerin suya, odunların da balığa çevrildiği yer" olarak tanıtılan Şanlıurfa'yı geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 8. bölümünde adı beyaz şehir anlamına gelen ve Güneydoğu Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biri olan Sırbistan'ın başkenti Belgrad şehrini geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 7. bölümünde seyyahın "Dünyanın en eski şehirlerinden biri" olarak tanımladığı Lübnan'ın başkenti Beyrut'u geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 6. bölümünde rotamızı seyyahın yerel mutfağı, dansları ve tarihi mekanlarıyla anlattığı Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e çeviriyoruz.

Evliya Çelebi’nin 5. bölümünde Seyahatname'deki notlar ışığında Hırvatistan'ı keşfetmeye devam ediyor ve bu kez de başkent Zagreb'in sokaklarında dolaşıyoruz.

Evliya Çelebi’nin 4. bölümünde seyyahın mektup ve hediyeler götürmek üzere elçi olarak gönderildiği Hırvatistan'ın tarihi şehri Dubrovnik'te başından geçenleri şehri adımlayarak anımsıyoruz.

Evliya Çelebi’nin 3. bölümünde Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın "Dünyaya dair ümidinizi yitirirseniz, Bosna'ya gidin" dediği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'yı geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 2. bölümünde Seyahatname'nin rotasını takip ederek dünya şehirlerini adımlamaya devam ediyor ve İdil Nehri kenarındaki Kazan'ı geziyoruz.

Evliya Çelebi’nin 1. bölümünde ünlü seyyahın Seyahatname'sindeki notlar ve ayrıntılar eşliğinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi geziyoruz.

Ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin takip ettiği rotayı modern bir seyyah bugün takip etse neler yaşar, nelere şahit olurdu.

E-posta üyeliğine kaydolun!
TRT 2 mail listesine şimdi abone olun; en yeni programlardan, en son etkinliklerden, kültür ve sanata dair her şeyden ilk sizin haberiniz olsun.